img2.gif

 

Groenrijk website

 

Naar index

 

Groenrijk adviseur nummer 19

Denkend aan kuipplanten komen er beelden van weelderige bloei, heerlijke geuren, schitterende, imposante planten en vooral… vakantiesfeer thuis. De variatie en het aantal mogelijkheden zijn fantastisch. Ga maar kijken bij uw tuin- en plantenvakman. Die heeft nu een enorm assortiment kuipplanten in voorraad. Neem geen grote planten als u maar weinig ruimte heeft. Een Brugmansia (Datura) bijv. kan na jaren goede verzorging behoorlijk groot worden, misschien te groot voor uw terras of balkon. Een prachtige Tibouchina  met zijn fluwelen blauwe bloemen is minstens zo mooi, maar blijft veel bescheidener. Ook nemen kroon- of stamboompjes en als piramide gesnoeide planten minder ruimte in dan struikvormen. Hetzelfde geldt voor allerlei prachtige klimmers in kuipen. Goed langs een latwerk geleid, vragen ook die een minimum aan ruimte. Bijvoorbeeld uitbundig bloeiende Bougainvillea’s die in de meest verrassende kleuren te koop zijn.

Een aantal echte aanraders

Kruidig en verrukkelijk geurend

Het uitkiezen alleen al is genieten. Een paar suggesties: Solanum rantonnetii is een bladverliezende heester met een enorme productie aan blauwe bloemen. Ze worden vaak als stamboompje gekweekt. Heel geliefd zijn Lantana Camara-hybriden (ook op stam) met van juli tot oktober een stroom aan warm getinte, meerkleurige bloemen. Mannentrouw (Plumbago) met zijn lichtblauwe bloemen bloeit iedere zomer onweerstaanbaar. Cestrum’s met hun gele, oranjegele of rode bloemen mogen ook niet op uw terras of balkon ontbreken. Als stamvorm gekweekt hebben ze wel steun nodig. Oleanders (Nerium) wil iedereen wel hebben, vooral de Corazón-cultivars zijn erg goed. De koraalstruik (Erythrina) krijgt heel aparte, tot 5 cm grote, warmrode bloemen in wel 40 cm grote trossen (van juni tot september). Lagerstroemia met zijn seringachtige bloemen in wit, roze, rood of violet vraagt een extra zonnige, beschutte plek. Hoe warmer, des te meer bloemen! En vergeet zeker de Abutilon’s niet. Die bloeien van mei tot ver in de herfst met klokvormige, rode tot gele bloemen.

Met bloemen én vruchten

Al eeuwen worden ze als struik- of stamvormen in kuipen gehouden, in minimaten tot metershoog: granaatappelboompjes (Punica) en Citrus-soorten als sinaasappelboompjes, citroenbomen, kumquats. Vaak zitten er tegelijkertijd geurende bloemen en vruchten aan de planten, zoals meestal bij het sinaasappelboompje. Het citroenboompje (Citrus limon) verdraagt absoluut geen kalk. Niet in de grond, maar ook niet in voeding of water!

 

Laurier kent iedereen, als struik, hoogstam en in strakke vormen geknipt. Rozemarijn is net zo’n heerlijke kruidenplant, groenblijvend, geurend en maar doorbloeiend. Ook de rijkbloeiende Cassia (gele bloemen) geurt heel lekker, net als lavendel, Myrtus en diverse klimmende jasmijnsoorten.

De verzorging

Die verschilt per plant. Lees op de etiketten bij de planten welke eisen ze stellen en maak aan de hand daarvan de keuze voor uw terras of balkon. Veel kuipplanten houden van zacht water. Dat kunt u zelf maken. Vul een flinke bak met water en hang daar een pantykous gevuld met turfmolm in. Na een paar dagen is de kalk in het water onschadelijk geworden. Vervang het turfmolm om de vier weken. Zet kuipplanten liefst in speciale kuipplantengrond (uw tuinvakman heeft het) en zorg voor goede drainage in de potten.

 


KUIPPLANTEN, EEN WERELD OP ZICH

 
Bedenk bij aanschaf van kuipplanten hoe en waar u ze vorstvrij kunt laten overwinteren. U kunt natuurlijk ook ieder jaar nieuwe planten kopen, zoals bijvoorbeeld met struikmargrieten bijna altijd gebeurt. De meeste kuipplanten overwinteren graag op een lichte plek, vorstvrij maar wel koel (5 tot 15 °C).