img2.gif

 

Groenrijk website

 

Naar index

 

Groenrijk adviseur nummer 25

Met vetkruid wordt Sedum bedoeld, een enorm plantengeslacht met honderden soorten die uit Europa, Azië, Noord-Afrika en zelfs Noord-Amerika stammen. Het zijn allemaal zogenaamde vetplanten die kans zien een behoorlijke voorraad vocht in hun blaadjes op te slaan. Ze zijn dus volledig voorbereid op droge tijden en moeilijke groeiplekken in de brandende zon. Hun wortels hebben bovendien een geweldige zuigkracht en weten nog water aan de bodem te ontfutselen waar andere planten het allang voor gezien houden. Het meest bekend is de in Europa inheemse, kruipende muurpeper (Sedum acre) die in juni-juli onder andere hele gele bloementapijten in de bermen van onze snelwegen vormt. Er bestaat trouwens ook witte muurpeper, die naar de naam Sedum album luistert. Ook een in Europa inheemse soort. Maar een van de mooiste laagblijvende typen is een plant die deze week speciaal door uw tuinvakman onder de aandacht wordt gebracht: Sedum spathulifolium. Deze soort komt voor van Brits Columbia tot Californië, een Noord-Amerikaan uit de kuststreken van de Grote Oceaan dus.

Roodbruin, eerst wit bepoederd blad

Ook heel mooi

Het gaat deze week om de cultuurvariëteit S. spathulifolium ‘Purpureum’. Dat is een kruipende, tapijtvormende plant met dikke, spatelvormige blaadjes waarin verbazend veel vocht kan worden opgeslagen. Die blaadjes staan in rozetten en niet, zoals bij Sedum acre, in rijen langs de stengels. Jong blad heeft een witte, poederachtige laag, maar wordt later roodbruin. Het bladertapijt van de plant wordt ca. 10 cm hoog. Hij bloeit met gele bloemen in mei-juni. ‘Purpureum’ groeit in iedere normale tuingrond, als die grond maar wel goed doorlatend is en ook liefst een beetje droog. Hij hoeft niet per se in een rotstuin te groeien, maar een verhoogd bed of een muurtje in de zon zijn wel heel goede groeiplekken. Hoe droger – en zonniger – hij staat, des te roder worden de blaadjes. Waar wij minstens zonnebrandcrème factor 12 voor nodig hebben, schakelt ‘Purpureum’ gewoon zijn roodverkleuring in. U moet zich eens voorstellen hoe heet zo’n plant van binnen kan worden als hij de hele dag in de zon staat te bakken. Door die roodverkleuring worden de warmste zonnestralen weerkaatst en dat scheelt! Als u groepen wilt planten, ga dan uit van elf planten per vierkante meter en vijf op een halve meter. Dan groeit het lekker snel vol. Sterke cultivars als ‘Purpureum’ zijn zelfs als bodembedekker goed te gebruiken. En het staat prachtig, zo’n vlak met rode, witbestoven blaadjes. Zomerse droogte is voor deze vetplanten geen probleem. Het duurt heel lang voor ze extra water nodig hebben. Maar langdurige vochtigheid bij de wortels verdragen ze slecht, zeker als daar ook nog eens winterse kou bij komt.

 

 

Een heel fraai neefje is S. spathulifolium ‘Cape Blanco’ met wat kleinere blaadjes dan ‘Purpureum’. Ze zijn groen, maar wit berijpt en maken daardoor een warmgrijze indruk. Net als bij ‘Purpureum’ verschijnen in de periode mei-juli goudgele bloemen aan korte stelen boven het dikke blad. Maar het aanbod aan fraaie Sedum-soortjes en cultivars is zo groot en zo gemakkelijk te houden – ook op het balkon – dat er al gauw meer mooie, laagblijvende exemplaren bij zullen komen, bijv. Sedum cyaneum ‘Rosenteppich’ met mooie, grijze rozetten en in juli-augustus tamelijk grote, lichtroze bloemschermen. Of  Sedum album ‘Coral Carpet’ met rode blaadjes en witte bloemen in juni-augustus. Sedum cauticola ‘Lidakense’ wordt iets hoger (15 cm)  heeft blauwgrijze blaadjes en dieproze bloemschermpjes in augustus-september. Een van de beste lage bodembedekkers onder de Sedum’s is S. hybridum ‘Immergrünchen’ met groene (in de winter roodachtige) blaadjes en gele bloemen in mei-juli.

 

 

 

EEN VERLEIDELIJK TAPIJT VAN ROODBRUINE, WIT BESTOVEN BLAADJES EN GELE STERRENBLOEMEN

SAPPIG EN KLEURRIJK, VLEZIG VETKRUID
Plant lage Sedum’s gerust ook in ondiepe bakken en schalen, maar zorg wel voor goede drainage.